Na Zlatnoj harfi u Međugorju sedamdesetak zborova

Zlatna harfa, 35. po redu, održana je 11. svibnja 2019. u župi sv. Jakova u Međugorju.

U ovu jedincatu struju, u jedan veliki pozdrav i pjesmu zahvalnosti Gospodinu, ove se godine sjedinilo oko 2000 glasova okupljenih u 70-ak zborova iz šest nad/biskupija: Mostarsko-duvanjske, Splitsko-makarske, Banjolučke, Dubrovačke, Zadarske i Vrhbosanske. Zamisao fra Miće Pinjuha i prva Zlatna harfa u župi Kočerin 1984. godine proširila se iz Hercegovine u Bosnu, Hrvatsku, sve do Subotice u Srbiji i postala najvažniji događaj u pastoralu djece.

Među dječjim zborovima na Zlatnoj harfi sudjelovali su i zborovi koje vode naše sestre (Čerin, Čitluk, Humac, Međugorje, Posušje, Široki Brijeg i Tomislavgrad). Među pukom je također bila skupina sestara što je s radošću sudjelovala na euharistijskom slavlju odajući zahvalnost trudu tolikih koji se ne štede u svojim župama okupiti i uvježbavati sve te „zvuke različne“.     

Radosna srca okupljenu je djecu dočekao i pozdravio domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota. Ovo je prvi put u povijesti održavanja Zlatne harfe da ih je ovoliko bilo na jednom mjestu. Potom su se zborovi predstavili i ujedinjujući se u jedan veliki zbor pjesmom „Došli smo ti, Majko draga“ uveli u Misno slavlje i animirali ga sve do kraja. „Glazba je vjerna pratilica svakog veselja“, a budući da se kaže „tko pjeva dvostruko moli“, u Međugorju se izlilo puno dječje molitve, pjesme i veselja.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Henryk Hoser, papin izaslanik za Međugorje, u zajedništvu s međugorskim župnikom fra Marinkom te više svećenika. Na misi je propovijedao fra Marinko, koji je čestitao djeci na sudjelovanju u proslavi 35. obljetnice Zlatne harfe i upitao ih: „Zašto pjevate?’“ „Volimo pjevati! Slavimo Boga!“… nabrajala su djeca svoje razloge. „Isus kaže, nastavio je fra Marinko, ‘Ako ne budete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo Božje’. Isus uspoređuje Kraljevstvo Božje s djecom, jer mogu rasti. On želi da rastemo i pjevamo. Svi možemo rasti u dobroti, u ljubavi… Kao Majka Terezija, kao drugi sveci… Ja mogu biti genij dobrote! Ja mogu biti genij ljubavi!“, kazao je fra Marinko i pozvao djecu da uvijek budu sretna dodajući kako „ne možemo ne pjevati misu, jer je u nama velika radost zbog ljubavi Božje prema nama“.

Svima je zahvalio i fra Stipica Grgat, pročelnik Povjerenstva za Zlatnu harfu pri Vijeću franjevačkih zajednica, naglasivši kako su kroz Zlatnu harfu prošli brojni solisti, svirači, svećenici, župnici, predstavnici sredstava javnog priopćavanja… „Zlatna harfa počela je ovdje u blizini, u župi Kočerin, a danas 35 godina poslije opet je ovdje. Zahvaljujem Gospodinu da smo baš u Međugorju“, kazao je fra Stipica Grgat, zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja, kao i svima koji pomažu i vode rad zborova u župama.

Zlatna harfa je usmjerena upravo radu s malim župnim zborovima te donosi uspješne rezultate u obnovi liturgijskog pjevanja. U prigodi ove obljetnice izdana je zbirka skladbi za dječje zborove pod naslovom „Uzmi me za ruku“ koju je uredio pročelnik Zlatne harfe fra Stipica Grgat.

Članica Povjerenstva za Zlatnu harfu pri Vijeću franjevačkih zajednica i voditeljica dječjeg zbora u župi Krista Kralja u Čitluku s. Slavica Kožul dugi je niz godina i organizatorica nastupa zborova u BiH. Izrazila je zadovoljstvo da su pripreme kao i realizacija samog dana održavanja Zlatne harfe dobro protekli te istaknula radost zbog neponovljivosti doživljaja ovog zajedničkog nastupa velikog broja zborova iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Susret je završio dodjelom Priznanja za nastup, a  svi su zborovi ovom prigodom na dar dobili krunice i zbirku skladbi „Uzmi me za ruku“.

ssf-mostar

https://ssf-mostar.com/