Duhovna obnova za sestre ispod deset godina od doživotnih zavjeta

U sestarskoj kući Božanskoga milosrđa u Bukovici, od 1. do 3. kolovoza 2019. god., održana je duhovna obnova za sestre ispod 10 godina od položenih doživotnih zavjeta. Duhovnu obnovu predvodio je fra Valentin Vukoja, OFM, na temu: „Živjeti prema načinu svetoga Evanđelja“ (PPr 1,1) – Evanđeoska radikalnost u životu ŠSFKK-a.

Na obnovi je sudjelovalo pet sestara. Susret je započeo u ozračju radosti, jednostavnosti i otvorenosti fra Valentina koji je pozdravio nazočne sestre, a potom na njemu svojstven način predstavio tijek programa i rada.

U svome promišljanju vodio se Božjom ljubavlju i dobrotom prema svakom stvorenju. Bog svakoga od nas gleda kao svoje dijete, stoga nam s ljubavlju pristupa, ali nas i poziva na ljubav. Pozvane smo biti redovnice, Bogu posvećene osobe! Pozvane smo paziti jedni na druge, prema drugima se odnositi tako da ih prihvaćamo, razumijemo, ljubimo, a ne povrijedimo. Neke od važnijih oznaka zrele redovničke osobe jesu poniznost i pokajanje. Takva osoba nije ohola, ne mrzi, ne osuđuje, već je ponizna, istaknuo je između ostalog fra Valentin. A takva bi trebala biti redovnica, tj. svaka Bogu posvećena osoba. Usuditi se živjeti i tražiti Boga svim srcem, svim srcem ljubiti, darivati se i opraštati.

„Bog je uvijek pun iznenađenja i nikad se ne da predvidjeti, On nas uvijek ugodno iznenadi“, riječi su kojima nas je fra Valentin potaknuo na dublje promišljanje o Božjoj ljubavi prema nama, ali i naše čežnje za njim. Samo po njemu možemo primiti dar ljubavi, života i poziva. Isus je u svom pozivu jasan i radikalan. On nas prvenstveno poučava i potiče na ostvarivanje djelotvorne ljubavi koja dolazi iz dubina i očituje se u konkretnosti života prema svetom Evanđelju. „Marija je na najbolji način upoznala Boga kao svesilnog, jer je u sebi iskusila svu ljepotu i veličinu njegove ljubavi. Nije ništa zadržavala za sebe, pa je stoga postala posrednica između Boga i čovjeka.“ Ovim mislima nas je fra Valentin ohrabrio da se i mi u zgodno i nezgodno vrijeme utječemo Mariji i poput nje svakodnevno živimo vlastito predanje Bogu, stavljajući se Zajednici na raspolaganje. Ona će nam pomoći kao Majka vjerodostojno naviještati i živjeti Kraljevstvo Božje, već ovdje na zemlji. Vrhunac našeg susreta bilo je svakodnevno Euharistijsko slavlje koje je fra Valentin predvodio u kućnoj kapelici. Posljednjega dana duhovne obnove pridružila nam se zajedništvu u Euharistiji, kao i onom u blagovalištu, provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina.

Sestrinstvo/bratstvo bogato radošću pravi je dar odozgo braći i sestrama koja ga znaju moliti i koja se znaju prihvaćati. Na taj se način ostvaruju riječi psalma: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća/sestre zajedno živjeti… Ondje Gospodin daje svoj blagoslov i život svoj dovijeka“ (Ps 133, 1-3).

S. M. Marijana Selak

https://ssf-mostar.com/