Redovnički dan BiH

Dvadeset drugi “Redovnički dan” s temom “Redovnici i redovnice u misijskom poslanju” održan je u subotu 24. kolovoza 2019. u franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva na Petrićevcu u Banjoj Luci u organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH). Na susretu je sudjelovalo oko 200 redovnika i redovnica.

Moderator susreta, don Milan Ivančević, SDB, ravnatelj KŠC-a Don Bosco u Žepču, susret je započeo prigodnom molitvom. Nakon zaziva Božjeg blagoslova na sve sudionike, pozdravne riječi uime KVRPP BiH uputio je fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije. Nazočne je pozdravio, uime biskupa Bosne i Hercegovine banjolučki pomoćni biskup mons. Marko Semren.

Uime domaćina, sudionicima se obratio gvardijan fra Domagoj Šimić, upoznavši ih s poviješću petrićevačkog samostana i župe sv. Antuna Padovanskog.

Nakon uvodnog dijela, uslijedilo je predavanje nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog vizitatora za župu Međugorje i nekadašnjeg predsjednika Papinskih misijskih djela. Svoje predavanje pod nazivom “Redovnici i redovnice u misijskom poslanju”, biskup Hoser održao je na francuskom jeziku, a za njegovo prevođenje bio je zaslužan fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Na samom početku svoga predavanju, nadbiskup Hoser izrazio je radost zbog sudjelovanja na susretu s redovnicima jer je i sam redovnik palotinac. Istaknuvši individualnost i originalnost svačije osobnosti u vremenu i prostoru, naglasio je važnost prepoznavanja i ispunjenja vlastitoga poslanja. Tu činjenicu potkrijepio je i navođenjem brojnih starozavjetnih i novozavjetnih, proročkih i apostolskih zvanja koji u sebi kriju neponovljivost. Uzevši primjer Navještenja Gospodinova Blaženoj Djevici Mariji, pokazao je da je inicijator poziva uvijek Bog, a u trenutku našega pristajanja na njega, postupno se otkriva i naša životna misija. Otkrivanje misijskog poslanja svakog redovnika uključuje tri točke: Božji poziv, naš odaziv i potvrdu autentičnosti poziva unutar redovničke zajednice, te promišljanje o trenutku u kojem smo izrekli Gospodinu svoj Evo me! Posljednja točka je od iznimne važnosti za svakog redovnika i redovnicu jer je ona početak ostvarivanja njezinog misijskog poslanja. Postupnost u njegovom otkrivanju počiva na dinamici psiho-socijalnog rasta i sazrijevanja svake osobe u kome izuzetnu važnost ima i osobna duhovnost jer je naš vanjski izgled ikona, ogledalo unutarnje stvarnosti. Predavač je istaknuo primjer Bl. Dj. Marije kao privlačan lik nasljedovanja i življenja evanđeoskih vrednota, vjere, poniznosti i poslušnosti u svom misijskom poslanju.

Nakon predavanja, uslijedila je rasprava, a zatim stanka i prigoda za sakrament ispovijedi, a potom euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Semren u koncelebraciji mons. Hosera, mons. Luigia Pezzuta, apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini, prezbitera članova KVRPP BiH i 20-ak svećenika. Homiliju je izrekao biskup Semren. Liturgijsko slavlje animirao je zbor bogoslova “Fra Nenad Dujić” pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon euharistijskog slavlja zajedništvo je nastavljeno u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog u radosnom ozračju uz okrjepu i bratsko-sestrinsko druženje.

Uslijedio je posjet i razgledavanje banjolučke katedrale sv. Bonaventure i trapističke opatije “Marija Zvijezda”. O povijesti katedrale i banjolučke biskupije sudionicima je govorio domaćin, biskup Franjo Komarica, a o povijesti trapističkog samostana mons. Ivica Božinović.

Tim pohodima redovnički skup, koji je okupio redovnike i redovnice iz različitih zajednica u Bosni i Hercegovini, službeno je i završen.

(s. M. Izabela Đaković / s. Jadranka Obućina)

https://ssf-mostar.com/