Slavlje Izvanrednog provincijskog kapitula

Izvanredni provincijski kapitul slavljen je 19. rujna 2020. godine u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelome Polju. Slavlje je započelo sv. misom na čast Duhu Svetome koju je u samostanskoj kapeli slavio fra Danko Perutina, gvardijan bratstva u Franjevačkom samostanu u Mostaru.

Kapitulom je predsjedala provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina, a moderirala ga je s. Petra Bagarić, provincijska zamjenica. Nakon usvajanja dnevnog reda i prozivanja članica Kapitula, s. Zdenka je svima izrazila iskrenu dobrodošlicu. Osobiti razlog slavlja ovoga kapitula, istaknula je, izravno se odnosi na pripremu za XVI. izvanredni vrhovni kapitul koji će se slaviti od 7. do 20. veljače 2021. u Asizu. Na Kapitulu će se razmotriti buduće ustrojstvo Družbe, tj. provincijâ i Rimske regije i sukladno tomu učiniti neophodna revizija i izmjene u Konstitucijama i Odredbama. Stoga je, pojasnila je s. Zdenka, zadatak današnjeg zasjedanja Provincijskog kapitula „promišljati o statističkim pokazateljima Družbe te predviđanjima glede vlastite provincije, o prioritetima odnosno prilagodbi naših prisutnosti i djelatnosti stvarnim mogućnostima“. Drugi razlog slavlja kapitula je izabrati dvije zastupnice naše provincije za slavlje XVI. izvanrednog vrhovnog kapitula. Proglašavajući Kapitul otvorenim s. Zdenka je poželjela „da nas u radu nadahnjuje Duh Sveti kako bismo ga u otvorenosti srca mogle čuti i u razmjeni mišljenja prepoznati ‘nove obzore’ prema kojima nam je ići“.

Nakon uvodnog prikaza statističkoga stanja, koji je prezentirala s. Zdenka, uslijedio je skupni rad a u popodnevnim satima rad je nastavljen u plenumu u kojem su izneseni sažetci rada po skupinama ali i otvorena rasprava o drugim aktualnostima u Provinciji.

Nakon što je zaključen radni dio Kapitula, uslijedio je izborni u kojem su za XVI. izvanredni vrhovni kapitul za zastupnice naše Provincije izabrane s. Leopoldina Kovačević i s. Anđela Pervan.

Na koncu zasjedanja Izvanrednog provincijskog kapitula zaključnom riječju obratila se predsjednica Kapitula s. Zdenka i zahvalila svima koji su, unatoč pandemijskim uvjetima, dali svoj doprinos u pripremi i ostvarenju slavlja Kapitula.

„Dio puta, koji nas očekuje nije lak“, kazala je između ostaloga s. Zdenka, „ali budemo li koračale zajedno s Gospodinom, ako se u svom razlučivanju usredotočimo na prioritete predstavljene u našem Pravilu i Konstitucijama, naš život i poslanje će se osnažiti. Naše vrijeme je vrijeme prikladno da se živi čas pohoda (usp. Lk 1, 39-56): otajstvo susreta Boga s čovjekom. Zatvaranje, umiranje nadživljenim oblicima prisutnosti i apostolata može biti znak nove budućnosti i novih, jasnijih i odvažnijih odgovora na potrebe Crkve i vremena u kojem nam je dano živjeti … Budućnost nas ne bi smjela plašiti, jer od nas se ne očekuju uspjesi i rezultati nego odlučnost i dosljednost onomu tko smo i što smo u svakom trenutku osobne i institucionalne povijesti.“ zaključila je s. Zdenka zatvarajući zasjedanje Izvanrednog provincijskog kapitula.

https://ssf-mostar.com/