Jelena Naletilić započela godinu novicijata

U samostanu sv. Franje u Bijelom Polju 2. veljače 2020., za vrijeme molitve Večernje, jednostavnim obredom primanja u novicijat započela je život u našoj Družbi postulantica Jelena Naletilić.

Dok se u Crkvi proslavljao blagdan Prikazanja Gospodinova i zahvaljivalo Bogu za dar posvećenoga života, u samostanskoj zajednici i kući odgoja u Bijelome Polju Jelena je izrazila želju „pristupiti redovničkoj obitelji Školskih sestara franjevaka Krista Kralja i upoznati njihov način života kako bi slijedila Krista po uzoru siromašnog i poniznog svetog Franje.“ Potom joj je provincijska predstojnica predala razlikovni znak Družbe, znak križa koji će je podsjećati na pripadnost Družbi i poticati na nasljedovanje Krista.

Nakon molitve psalama evanđeoski ulomak iz Markova evanđelja pročitala je kućna predstojnica s. Franka Bagarić, a s. Marijana Selak, odgajateljica novakinja, pročitala je ulomak iz Pravila i života braće i sestara Trećeg samostanskog reda sv. Franje o sadržaju toga života i primanju novih kandidata.

Uslijedio je nagovor provincijske predstojnice s. Zdenke Kozina o naravi redovničkoga života kao i o programu kojim će biti ispunjena godina novicijata: produbljenim molitvenim životom, intenzivnijim proučavanjem Svetoga pisma, upoznavanjem Pravila i Konstitucija te povijesti, duhovnosti i karizme Družbe i vlastite provincije pod vodstvom učiteljice s. Marijane Selak i njezinih suradnik/ca.

Čestitajući Jeleni na novom koraku potaknula ju je: „Isus Te smatrao dostojnom da svu svoju čežnju, talente, životno oduševljenje potpuno prikažeš njemu na čast i za spas bližnjega. On računa na tebe, tvoj odaziv, predanje… Ovim činom večeras ti svjedočiš da želiš ići dalje. Godina novicijata, koju započinješ, vrijeme je kušnje kako za tebe tako i za nas i našu redovničku obitelj. To je vrijeme kroz koje ćeš izravnije doživljavati način života vlastit našoj zajednici i pojačano se pripravljati na redovništvo razmišljajući o sebi, spoznajući Božju volju i provjeravajući svoju odluku. Istodobno zajednica i odgojiteljica novakinja procjenjuju i razlučuju tvoju prikladnost za zajednički život i za život po zavjetima. Danas smo se u liturgiji spomenuli bogobojaznog starca Šimuna i proročice Ane. Neka ti se ono što ćeš učiti tijekom novicijata ureže duboko u srce te i ti poput njih s čežnjom i oduševljenjem predaš svoj život Bogu i prepoznaš ljepotu primljenoga dara poziva i svojim životom pripovijedaš o čudesima koja dolaze od Gospodinovih obećanja.“

Na koncu molitve Večernje s. Zdenka je Jelenu povjerila odgajateljici novakinja s. Marijani Selak i pritom zahvalila odgajateljicama s. Marijani i s. Slavici za služenje u odgoju. A sve sestre potaknula je da žarom molitve i cjelovitim življenjem redovničkih zavjeta odgajanicama budu poticaj, ohrabrenje i putokaz na putu nasljedovanja Krista.

https://ssf-mostar.com/